main

Nova disciplina pridružila se Kampusijadinoj ponudi sportova! U suradnji s Hrvatskim Flying Disc Savezom 28. svibnja ćete moći zaigrati ultimate frizbi, timski dinamični sport koji nema sudce. Prijave će biti moguće na licu mjesta, a do tada pročitajte 10 pravila koja će vam ujedino objasniti cilj igre. Prije samog igranja, ekipa iz Hrvatskog Flying Disc saveza će vam demonstrirati igru te uputiti vas u glavne komponente.

Pobjednici će dobiti pehare, paket diskova te besplatni trening za cijelu godinu.

Pravila:

1. Teren za igru – pravokutno polje koje na svojim krajevima ima gol zone. Površine je 100 x 37 metara s gol zonama površine 18 x 37 metara. Ultimate se obično igra vani, na travnatoj površini, a može se igrati i na pijesku i u dvorani. Granice se označavaju crtama i/ili čunjevima pri čemu se za označavanje granica može koristiti bilo koji dobro vidljivi predmet.

2. Postavljanje ekipa i početak igre – Standardno se igra 7 na 7 (u specijalnim slučajevima 5 na 5) u muškoj, ženskoj ili mix kategoriji. Na početku igre i nakon svakog postignutog boda, igrači se poredaju na prednju liniju gol zone. Napadački tim koji postigao pogodak u prethodnom bodu započinje novi bod kao obrana i baca disk prema drugom timu koji je sada napad.

3. Postizanje bodova – Svaki put kada igrači koji su u napadu završe dodavanje u suparničkoj gol zoni postiže se pogodak. Tim koji je postigao pogodak ostaje u toj gol zoni.

4. Kretanje diska – Disk se može kretati u bilo kojem smjeru. Za dobro dodavanje igrač istog tima treba uhvati disk. Zabranjeno je trčati sa diskom. Osoba u posjedu diska ima deset sekundi da baci disk. Osoba koja čuva bacača odbrojava 10 sekundi i ako odbroji do 10, bacač gubi disk.

5. Promjena napada – Kada dodavanje nije uspješno (disk padne na pod, padne izvan granica terena, blokiran je ili uhvaćen od stane napada) obrana dolazi u posjed diska i postaje napad.

6. Zamjene – Zamjene se mogu obaviti nakon svakog postignutog pogotka ili pri ozljedi.

7. Bez-kontakta – Nije dopušten nikakav fizički kontakt između igrača. Prekršaj nastaje kada je napravljen kontakt. Disk se ne smije uzimati igraču iz ruke.

8. Prekršaj – Kada igrač zove prekršaj osoba koja je napravila prekršaj ima pravo složiti se ili ne složiti s prekršajem. Ako se igrač ne slaže s time da je napravio prekršaj disk se vraća na poziciju na kojoj je bio prije zvanog prekršaja.

9. Samo-suđenje – Igrači su sami odgovorni za zvanje prekršaja i auta. Igrači sami rješavaju sporove tijekom igre.

10. Spirit of the Game – Ultimate počiva na duhu igre koji potiče odgovornost svakog igrača da poštuje fair play. Potiče se igra visokog stupnja natjecateljstva, koja međutim nikada ne bi trebala biti važnija od međusobnog poštovanja prema drugim igračima, slaganja s dogovorenim pravilima igre, ili samog zadovoljstva igranja.